Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Νοθεία

Δεν τρώγεται ούτε με λάδι ούτε με ξύδι

Πανελλήνια παροιμίαΗ νοθεία του λαδιού έχει καθαρά εμπoρικές αιτίες και αποσκοπεί στην αντικατάση του πιό ακριβού και ποιοτικά ανώτερου προϊόντος με ένα χαμηλής ποιότητας και φτηνότερο.Στόχος της νοθείας λοιπόν είναι κατά κύριο λόγο το πιό ακριβό λάδι: το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τό οποίο νοθεύεται αναμιγνύοντας το με λάδια κατώτερης ποιότητας και τιμής . Πιό συγκεκριμένα με:

-Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο λαμπάντε (λαμ-πάν-τε).
-Πυρηνέλαιο
-Σπορέλαιο-
-Λάδι τεχνικής εστεροποίησης.

Πολλές φορές ένας έμπειρος δοκιμαστής είναι σε θέσει να υποψιαστέι την ύπαρξη της νοθείας και να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις. Οι μέθοδοι ελέγχου για την εξακρίβωση της νοθείας είναι λίγο πολύ αυτές που χρησιμοποιούνται για τον χακτηρισμό και την ταξινόμηση των διαφόρων τυπολογιών του λαδιού.

Η εικόνα ενός ελαιολάδου προκύπτει με σαφήνεια καί ακρίβεια με εργαστηριακές έρευνες (χρησιμοποιόντας την φασματοφωτομετρία υπεριώδους ακτινοβολίας , μετρώντας τον δείκτη διάθλασης, το ειδικό βάρος, τον αριθμό ιωδίου καθώς και μερικές χρωστικές αντιδράσεις, κ.ά.) από τις οποίες είναι εύκολο να εντοπιστούν τα λάδια που έχουν αναμιχθεί.
Η ΕΕ έχει θεσπίσει μιά σειρά μεθόδων αναλύσεων τις οποίες ενημερώνει ταχτικά, με βάση την πείρα και τις επιστημονικές έρευνες, πού πρέπει να εφαρμόζουν τα χημεία κατά την αναζήτηση των χαρακτηριστικών ενός ελαιολάδου

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.