Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Ελαιοπαραγωγό

Στην αποθήκη του παραγωγού. Η διαδικασία της επεξεργασίας και διακίνησης  της ελιάς και του λαδιού, στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία, είναι βασισμένη στην επεξεργασία του προϊόντος του κάθε παραγωγού ξεχωριστά.

Απ' αυτό απορρέει ότι  η παρτίδα λαδιού του κάθε παραγωγού είναι ποιοτικά διαφορετική από την άλλη.

Κι αυτό αποτελεί προτέρημα γιατί δίνει την δυνατότητα να βραβευθούν οι καλύτεροι. Και μπορεί να ωθήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας. Ιδιαίτερα παίρνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του λαδιού (30-40 της συνολικής παραγωγής) αυτοκαταναλώνεται ή πωλείται κατ’ ευθείαν στην κατανάλωση από τους παραγωγούς κι επομένως μένει στην αποθήκη του μέχρι εξάντλησης. Ένα άλλο μέρος πάει στο εμπόριο τους επόμενους μήνες από κείνους της συγκομιδής μέχρι την παραγωγή της νέας σοδιάς .

Το λάδι που πουλιέται από τον παραγωγό στην κατανάλωση προορίζεται σ’ έναν απαιτητικό καταναλωτή. Τον καταναλωτή λάτρη της ποιότητας. Γι αυτό η αποθήκευση και η συντήρηση του λαδιού στην αποθήκη του παραγωγού πρέπει να εξασφαλίζουν αναλλοίωτη την αρχική ποιότητα του λαδιού και να εγγυώνται τον σεβασμό όλων των κανόνων υγιεινής.

Το όνομα του λαδιού, ιδιαίτερα αν έχει μια ονομασία προέλευσης, εξαρτάται ακόμη σήμερα σε μεγάλο βαθμό από το πως οι παραγωγοί το μεταχειρίζονται.

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.