Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Μεταφορά - Αποθήκευση

Μεταφορά και αποθήκευση του ελαιοκάρπου.

Η ποιότητα του λαδιού εξαρτάται οπωσδήποτε από την ποικιλία της ελιάς, τις  κλιματολογικές και γεωλογικές συνθήκες καθώς και από τον τρόπο συγκομιδής είναι όμως αναμφισβήτητο ότι κατά πολύ περισσότερο εξαρτάται από τον τρόπο λειτουργίας του λιοτριβιού. Η ποιότητα του λαδιού γίνεται σε περισσότερο βαθμό στο λιοτρίβια. Και οι δουλειές του λιοτριβιού αρχίζουν από το σάκιασα, την μεταφορά  και την αποθήκευση του ελαιοκάρπου.

Κατά την συλλογή οι ελιές που μαζεύονται από κάθε λιόφυτο τοποθετούνται σε κανναβένιους σάκους των 50 χιλιόγραμμων και μένουν στο χωράφι για την μεταφορά. Η μεταφορά γίνεται στο τέλος της ημέρας ή τις επόμενες ημέρες. Τα σακιά αποθηκεύονται στα ελαιοτριβεία σε υπόστεγα ή σε ανοιχτούς χώρους περιμένοντας να μπουν στην γραμμή επεξεργασίας. Ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από την ποσότητα του αποθηκευμένου προϊόντος, από την δυναμικότητα των εγκαταστάσεων καθώς και από την διοργάνωση του εργοστασίου.

Η παραμονή αυτή του ελαιοκάρπου στα σακιά, πρώτα στο χωράφι  και  μετά κατά την μεταφορά και αποθήκευση στο ελαιουργείο, τον υποβάλλει σε σοβαρούς κινδύνους κακώσεων και αλλοιώσεων. Ακόμη πιο περισσότερο αν αυτή η παραμονή παρατείνεται κάτω απ’ τη βροχή και τον ήλιο σε θερμοκρασίες και υγρασίες που μπορούν να επιταχύνουν ζυμώσεις και αλλοιώσεις.

Γι αυτό τον λόγο οι οργανώσεις των ΠΟΠ και ΠΓΕ σε άλλες χώρες απαγορεύουν την χρήση σάκων για την μεταφορά και την αποθήκευση και προβλέπουν την τοποθέτηση του ελαιοκάρπου σε τελάρα διάτρητα και πάχους 15-20 εκατοστών για να αερίζεται. Η δε αποθήκευση στο ελαιοτριβείο πρέπει να γίνεται σε ανάλογα τελάρα και σε χώρους κλειστούς και φρέσκους

Θα ήταν ευχής έργο να σταματήσει και στον τόπο μας η χρήση των σακιών καθώς και να σταματήσει η αποθήκευση  σε ανοιχτούς χώρους κάτω απ’ τον ήλιο και την βροχή.

Έτσι πολλές φορές την τελευταία στιγμή καταστρέφομε τις δυνατότητες που κλιματολογικές συνθήκες, ποικιλίες, και παράδοση μας προσφέρουν για την παραπέρα βελτίωση της ποιότητας. Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό  κάποτε ότι η φάση αυτή, με την σημερινή τεχνολογία των λιοτριβιών, αποτελεί, για την ποιότητα του λαδιού, την πιο κριτική φάση της επεξεργασίας της ελιάς. Και είναι ίσως η πιο παραμελημένη. Καμιά άλλη μεταποιητική δραστηριότητα αγροτικών προϊόντων δεν προβλέπει εγκαταστάσεις χωρίς κατάλληλους χώρους αποθήκευσης και κατάλληλα μέσα συντήρησης της πρώτης ύλης.

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.