Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Οργανοληπτική δοκιμή του λαδιού

Ισια ίσια ελιές με λαδι:

Ιμβιώρικη παροιμίαO καλύτερος τρόπος για να μάθαιτε να καταλάβετε την ποιότητα του λαδιού είναι να βρείτε ένα δείγμα λαδιού που είσαστε σίγουροι ότι είναι καλό.Ύστερα αγοράζετε ένα μπουκάλι τρεχούμενου λαδιού της αγοράς, καλύτερα χαμηλής αξίας.

Πάρτε δυό ποτηράκια από λεπτό γυαλί καί ρίχτε μέσα στο καθένα μιά κουταλιά λάδι από το κάθε δείγμα λαδιού.

Τρίψετε στις παλάμες σας λίγο κάθε ποτηράκι. Το τρίψιμο στίς παλάμες σας χρησιμεύει γιά να ζεσταθεί το περιεχόμενο λάδι και να απελευθερώσει τις πτητικές ουσίες του, τα αρώματά του. Σκεπάζουμε το ποτηράκι με ένα γυαλί, κι αν δεν υπάρχει με την παλάμη. Με σκεπασμένο το ποτήρι αναδεύουμε το περιεχόμενο περιστρέφοντάστο ώστε να αλοίψει όσο περισσότερη εσωτερική επιφάνεια του. Φέρετε το ποτήρι όσο μπορείτε κοντά στην μύτη σας και ξεσκεπάστετο. Εισπνεύσετε βαθιά από την μύτη δυό-τρες φορές, στην σειρά, για να ακούσετε τα αρώματα που αναδύονται και να τα απομνημονεύσετε. Αν δεν είσαστε σίγουροι αφήστε να περάσουν 3-4 λεπτά και ξαναδοκιμάστε. Έτσι μαθαίνετε να κάνετε την σύγκριση των αρωμάτων των δυό δειγμάτων.

Περάστε τώρα στο δοκίμασμα της γεύσης. Βάλτε μιά μικρή γουλιά λάδι στο στόμα σας από το ένα ποτήρι και ύστερα από τό άλλο.

Ανακατώστε το ελαφρά στο στόμα κι αμέσως σφίχτε τα δόντια σας και ακουμπήστε πίσω τους την άκρη της γλώσσας και με τα χείλη μισάνοιχτα εισπνεύσετε γρήγορα δυο-τρεις φορές στην σειρά χρησιμοποιώντας τους μύες του διαφράγματος. Κατ’αυτό τον τρόπο το λάδι θα αλοίψει όλο το στόμα. Στό τέλος καταπιείτε το λάδι γιά να ολοκληρώσετε την γευστική εντύπωση. Απομνημονεύστε τις γεύσεις που διακρίνατε. Και δοκιμάστε με το άλλο. Μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε αλλά εφόσον έχετε ξεπλύνει το στομα σας με νερό κι έχετε φάει λίγο ψωμί ή μία φέτα μήλου.

Μετά από κάθε δοκιμή πρέπει περιμένετε 5-10 λεπτά πριν ξαναδοκιμάσετε.

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.