Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Ο κόσμος της επιτραπέζιας ελίάς: Μέση Ανατολή

Μέση ανατολή

Τουρκία

Η πιο παραγωγική χώρα επιτραπέζιων ελιών  της μεσονατολίτικων χωρών είναι η Τουρκία  με μια μέση παραγωγή την τελευταία πενταετία 230 000 τόνων. Οι τουρκιές  επιτραπέζιες ελιές· προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από ποικιλίες διπλής χρήσης. Υπενθυμίζουμε τις:

1.Domat

Η σημαντικότερη ποικιλία για την παραγωγή πράσινων ελιών ισπανικού τύπου στην Τουρκία. Μοιάζει με την ισπανική Alorema με ακανόνιστο σχήμα.

2.Gemelik

Μεσόκαρπη-μικρόκαρπη με ελαιοπεριεκτικότητα γύρω στα 24% και με 6 :1 (σάρκα 85%). Καλλιεργείται στην περιοχή του Μαρμαρά . Τα 50%  σχεδόν της τουρκικής παραγωγής επιτραπέζιων ελιών προέρχεται από αυτή την ποικιλία.

3.Memeli

Μεσόκαρπη με σχέση με 7:1 (σάρκα 86%) χρησιμοποιείται πράσινη για παραγωγή ελιών με γαλακτική ζύμωση.

4.Ayvalik

Μεσόκαρπη (290-300 καρποί/κιλό) με 5:1 (σάρκα 80%). Ελαιοπεριεκτικότητα γύρω τα 25 %. Σχήμα στρογγυλό. Προορισμός πράσινες ελιές ισπανικού τύπου και φυσικά ώριμων ελιών σε άλμη. Καλλιεργείται στις αιγιακές ακτές.

Άλλες ποικιλίες·:Memecik, Izmir Softalik,Buggares, Celebi, κ.ά.


Συρία

Η δεύτερη παραγωγική χώρα της μέσης ανατολής με 240.000 τόνους παραγωγής την τελευταία πενταετία. Πολλές οι καλλιεργούμενες ποικιλίες ελιάς. Οι πιο  αντιπροσωπευτικές:

1.Dan

Μικρόκαρπη διπλής χρήσης με ελαιοπεριεκτικότητα 18%. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινων ελιών ισπανικού τύπου. Καλλιεργείται γύρω από την Δαμασκό-

2.Massabi

Mεσόκαρπη σχεδόν αδρόκαρπη. (125-200 καρποί/κιλό), χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα (10-12%)- Προορισμός: πράσινη ελιά ισπανικού τύπου. Καλλιεργείται κι αυτή γύρω από την Δαμασκό

3.Jlot

Αδρόκαρπη (100-150 καρποί /κιλό), καλλιεργείται στην περιοχή της Παλμίρας.  Κατά τον Μπαλατσούρα μοιάζει  καταπληκτικά με την Νυχάτη Καλαμών.  Κατευθύνονται στην παραγωγή πράσινων ελιών ισπανικού τύπου και φυσικά ώριμων μαύρων ελιών σε άλμη

Στην Βόρεια Συρία καλλιεργούνται οι ποικιλίες διπλής χρήσης  Sourani και Temprani μεσομικρόκαρπες μέρος των οποίων προορίζεται για την παραγωγή φυσικά ώριμων ελιών σε άλμη.

Ιράν

Το Ιράν είναι τρίτη χώρα  στην μέση ανατολή στον όγκο παραγωγής ( 27.000 τόνους ετήσιας παραγωγής)

Καλλιεργούνται τρεις μεσόκαρπες ποικιλίες Roghani, Zard και Mari.

Ισραήλ

Στο Ισραήλ εκτός από τις πολλές ποικιλίες που αναπτύχθηκαν τοπικά, μερικές από τις οποίες ανέρχονται στην βιβλική εποχή, καλλιεργούνται και πολλές ποικιλίες που έχουν εισαχθεί πρόσφατα από άλλες χώρες και ήδη καλλιεργούνται όπως η Manzanilla, Santa Catalina, Nuovo di SicroneΝυχάτη Καλαμάτας  ή είναι υπό δοκιμή. Μερικές είναι διπλής χρήσης κι άλλες αποκλειστικά επιτραπέζιες. Υπενθυμίζουμε τις: και η

1.Souri

Μικρόκαρπη ποικιλία με υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι (30%) ίσως και η πιο αρχαιότερη ποικιλία σε παγκόσμια κλίμακα. Πράγματι κατά τον Μπαλατσούρα στην Γαλιλέα και στην Ιουδέα υπάρχουν δέντρα από την Ρωμαϊκή εποχή.

2.Makavia

Ποικιλία πρώιμης ωρίμανσης (τέλος Αυγούστου-Σεπτέμβρης) αδροκαρπη-μεσόκαρπη με χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα.  Καρπός με  σχήμα ανώμαλο  που προσφέρεται ιδιαίτερα για την παρασκευή φυσικά ώριμων μαύρων ελιών σε άλμη.

3.Sdesh Eliauhu

Ποικιλία διπλής χρήσης με μέγεθος που προσφέρεται και για την παρασκευή επιτραπέζιων ελιών (150-250 καρποί/κιλό) αλλά και με ψηλή ελαιοπεριεκτικότητα (30%). Τελικό προϊόν εξαιρετικής ποιότητας σαν πράσινη ισπανικού τύπου.

Ιορδανία

Η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών της Ιορδανίας ξεπερνά τους 26 000 τόνους τον χρόνο.

Καλλιεργείται η μεσίκαρπη ποικιλία Rasii, διπλής χρήσης με περιεκτικότητα 15-28% λάδι. Με τελικό προϊόν μαύρες ή πράσινες.

Λίβανος

Η ετήσια παραγωγή του Λιβάνου σε επιτραπέζιες ελιές ανέρχεται στους 16 000 τόνους. Δεν διαθέτουμε στοιχεία για τις ποικιλίες.

Παλαιστίνη

Η παραγωγή της παλαιστίνης ανέρχεται γύρω στους 10.000 τόνους. Δεν διαθετουμε στοιχεία για τις ποικιλίες.

Σαουδική Αραβία

Παραγωγή 4.500 τόνους. Δεν διαθέτουμε στοιχεία γιά τις ποικιλίες·.

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.