Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Ο κόσμος της επιτραπέζιας ελίάς : άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Γαλλία

1.Tanche

Η πιο διαδεδομένη ποικιλία της Γαλλίας. Μεσόκαρπη ( 250 καρποί/κιλό). Σχήμα σφαιρικό. Διπλής χρήσης με 25 %  ελαιοπεριεκτικότητα με χαμηλή σχέση σάρκας κουκουτσιού με χαρακτηριστική  ευχάριστη γεύση του επεξεργασμένου καρπού.

2.Picholine

Καλλειεργείται στο Gard Department και αποτελεί την πιο εμπορική γαλλική ποικιλία .Σχήμα ωοειδές επιμηκυσμένο. Μεσόκαρπη(200-300 καρποί/κιλό) με ελαιοπεριεκτικότητα γύρω τα 17 %.. Σχέση σάρκας/ πυρήνα:  γύρω τα 5:1  (σάρκα 80%). Υφή καλού επιπέδου. Χρησιμοποιείται με διάφορουςτρόπους επεξεργασίας ιδιαίτερα πράσινη.

3. Amellau

Μεσόκαρπη με όψιμη ωρίμανση καλλιεργείται στο Herault  Department. Σχήμα αμυγδάλωτό με πράσινη επιδερμίδα  με λευκές κουκίδες.

Άλλες γαλλικές ποικιλίες είναι οι Lucques, Verdale, Aglandeau, Germaine, Belgentieroise, κλπ.

Πορτογαλία

1.Galega Vulgar

Μικρόκαρπη και μικροπύρηνη είναι η πιο διαδεδομένη πορτογαλική ποικιλία  με μια σχέση σάρκας/πυρήνα τέσσερα προς ένα. Δίνει ένα εξαιρετικό τελικό προϊόν φυσικά ώριμης ελιάς.

2.Redondil

Μοιάζει πολύ με την ποικιλία Manzanilla. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή  πράσινων ελιών ισπανικού τύπου.

Άλλες ποικιλίες : Carrasquenha,, Cordovil, Negrina  κ.ά.

Κύπρο

Λαδολιά

Μικρόκαρπη ποικιλία διπλής χρήσης (300-350 καρποί/κιλό).Σχέση σάρκας/πυρήνα: 4,5-5 μέρη σάρκας κι 1 κουκούτσι. Ελαιοπεριεκτικότητα γύρω τα 20 %.  Οι πιο χοντρές χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία φυσικά ώριμων μαύρων ελιών σε άλμη.

Στην Κύπρο καλλιεργούνται επίσης oi Gordal, Manzanilla,Cucco, καθώς και η Νυχάτη Καλαμών.

Σλοβενία, Κροατία,  Βοσνία, Σερβία και Μοντενέγρο

Oblica

Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία γύρω από τις δαλματικές ακτές. Μεσόκαρπη (γύρω τους 200 καρπούς/κιλό).Σχέση σάρκας/ πυρήνα:  6-6,5:1 (σάρκα 82-85%). Σχήμα μορφής μήλου ή καρδιάς με 21-22% ελαιοπεριεκτικότητα. Πρώιμη ωρίμανση ( πράσινες τον Σεπτέμβρη και μαύρες τον Οχτώβρη) χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πράσινων ελιών ισπανικού τύπου και φυσικά ώριμων ελιών σε άλμη-

Άλλες ποικιλίες: Istarka bjelica και Crnica (Ιστρια), Slivnjaca και Krarner (Kροατία), Juditza (Μοντενέγρο) καθώς και ποικιλίες ξένης προέλευσης.

Αλβανία

Μια μικρή ποσότητα επιτραπέζιων ελιών παράγει και Αλβανία ( 7.000 τόνους).

Δεν διαθέτουμε στοιχεία για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες της.

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.