Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Ο κόσμος της επιτραπέζιας ελίάς :Ιταλία

Ιταλικές επιτραπέζιες ελιές

Τα 50% περίπου της παραγωγής επιτραπέζιων ελιών (55.000 τόνους) της Ιταλίας προέρχεται από την Σικελία ,  τα 30% περίπου από την Απουλία και την Καλαβρία και το υπόλοιπο από τις άλλες περιοχές της χώρας. Ο αριθμός των πιο σημαντικών ποικιλιών φτάνει τις 20 ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο ι περισσότερες είναι ελιές διπλής χρήσης. Υπενθυμίζουμε τις:

1.Nocellara del Belice

Ποικιλία μεσόκαρπη με σάρκα πολύ συμπαγή και χρώμα έντονο πράσινο φακιδωτό που στην ωρίμανση γίνεται κοκκινωπό κρασάτο. Σχήμα σφαιρικό ελαφρά ασυμμετρικό, θυμίζει Κονσερβολιά. Σχέση σάρκας/πυρήνα ανάμεσα στα 6,5:1 και 8 :1 ( σάρκα 85-87,5%). Δίνει ένα τελικό προΐόν ποιοτικά πολύ καλό.

Καλλιεργείται στην Δυτική Σικελία  σε πάνω από 150.000 στρέμματα  και παραγωγή γύρω τους 40.000 τόνους που προορίζεται στην επεξεργασία πράσινων ελιών με την μέθοδο Castelvetrano.

2.Ascolana tenera.

Mια από τις καλύτερες ποικιλίες επιτραπέζιας ιταλικής ελιάς . Έχει διαδοθεί στην κεντρική Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες (Καλιφόρνια, Μεξικό, Αργεντινή, Ισραήλ, κ.ά.).

Ποικιλία αδρόκαρπη με καρπούς αρκετά μεγάλου μεγέθους (115 καρποί/κιλό). Σχήμα ελλειψοειδές ελαφρά συμμετρικό με στρογγυλεμένη βάση και κορφή. Πρώιμη  ωρίμανση (αρχίζει από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη)- Χρώμα ανοικτό πράσινο αλλάζει προς το κοκκινωπό και καταλήγει στο χλομό μαύρο. Σάρκα μαλακή ευαίσθητη στους χειρισμούς της επεξεργασίας. Σχέση σάρκας/πυρήνα 6,5:1  (σάρκα 85%) και 17-18% ελαιοπεριεκτικότητα-

Προορισμός παραγωγή πράσινης ελιάς ισπανικού τύπου.

3.Bella di Cerignola

Aδρόκαρπη με αρκετά μεγάλο μέγεθος των καρπών ( 110 κομμάτια  ένα κιλό). Σχήμα ελλειψοειδές ασυμμετρικό και συμπιεσμένη βάση με την άλλη άκρη μυτερή. Σχέση σάρκας/πυρήνα 3:1-7:1 (σάρκας 67-86%).  Ασυμμετρικό και μακρύ κουκούτσι. Μαύρο βαθύ χρώμα με λευκά στίγματα στον ώριμο καρπό. Σάρκα πολύ συμπαγής που γι αυτό δεν πρέπει να μαζεύεται πρώιμα  για να μην είναι πολύ σκληρή.

Παρασκευάζεται είτε σαν ώριμη μαύρη ελιά είτε σαν πράσινη ισπανικού τύπου. Καλλιεργείται στην κεντρική Ιταλία.

4.Carolea

Μεσο-αδρόκαρπη ποικιλία διπλής χρήσης της Καλαβρίας. (από 160 ως 280 καρποί το κιλό). Σχήμα ελλειψοειδές ασυμμετρικό που λήγει σε θηλή. Σχέση σάρκας/πυρήνα 5:1 (σάρκα 80%). Ελαιοπεριεκτικότητα 19-22%. Παρασκευάζεται είτε ώριμη μαύρη σε άλμη είτε πράσινη ισπανικού τύπου.

5.Sant’. Agostino

Αδρόκαρπη ποικιλία της Απουλίας  (135 καρποί/κιλό). Επίμηκες σχήμα με στρογγυλή άκρη καθώς και στρογγυλεμένη βάση, ελαφρά ασυμμετρικό. Σχέση σάρκας/ πυρήνα 10:1 (σάρκα 90%). Συγκομιδή τον Σεπτέμβρη. Προορισμός πράσινες ελιές ισπανικού τύπου.

6.Tonda di Cagliari

Μεσόκαρπη ποικιλία της Σαρδηνίας ( καρποί 200/κιλό). Σχήμα ελλειψοειδές ελαφρά επίμηκες. Σχέση σάρκα/πυρήνα 7:1 (σάρκα 85-87%) Ακόμη πράσινη παρουσιάζει αρκετές φακίδες. Προορισμός ώριμες μαύρες ελιές σε άλμη και πράσινες ισπανικού τύπου.

Άλλες ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς  που χρησιμοποιούνται στην Ιταλία ίeναι:oi Cucco (Aμπρούτσο, Μολίζε)), Giaraffa (κεντρική και ΒόρρειαΣικελία),Grossa di Cassano (Καλαβρία), Intosso (Αμπρούτσο), Itrana(Λάτιο), Leccino (Τοσκάνη,Ούμβρια, Αμπρούτσο), Maiatica di Ferrandina (Μπαζιλικάτα), Mele (Απουλία), Nocellara Etnea (ΑνατολικήΣικελία), Peranzana (Απουλία), Santa Caterina (Τοσκάνη),Taggiasca (Λιγουρία)

Υπάρχουν επίσης και λίγοι καλλιεγητές που καλλιεργούν την Νυχάτη Καλαμών όπως και την ισπανική  Gordal, και την γαλλική Picholine 

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.