Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Ο κόσμος της επιτραπέζιας ελιάς :Ισπανία

Ισπανικές επιτραπέζιες ελιές

Η Ισπανία κατέχει την πρώτη στην παραγωγή επιτραπέζιων ελιών. Η μέση ετήσια παραγωγή την τελευταία πενταετία ξεπέρασε τους 500.000 τόνους Στήν Ισπανία καλλιεργούνται πάρα πολλές ποικιλίες βρώσιμων ελιών οι περισσότερες των οποίων διπλής χρήσης  μικρόκαρπες-μεσοκαρπες,επιλέγοντας τις πιο χοντρές Οι πιο διαδεδομένες ξεπερνούν την εικοσάδα. Απ’ αυτές θα θυμίσουμε τις:

1.Gordal ή Sevillana

Μια από τις κυριότερες ισπανικές ποικιλίες. Καλλιεργείται στην πεδινή Ανδαλουσία και στην Σεβίλλη.

Αδρόκαρπη, 100-120 καρποί κατά κιλό, με σχέση σάρκας/πυρήνα 7,5 :1 ήτοι σάρκα 87%. Σχήμα ελλειψοειδές με ελαφριά κάμψη από την μια πλευρά. Επιδερμίδα λεπτή με χαρακτηριστικά λευκά στίγματα. Το κουκούτσι προσφέρεται στην εύκολη εκπυρήνωση. Χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα (15%) και πρώιμη ωριμότητα (Σεπτέμβρης, για την παραγωγή πράσινων ελιών.

Σάρκα με καλή υφή και πλούσια σε ζυμώσιμα συστατικά, τελικό προϊόν με ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων και το χρυσοπράσινο χρώμα της.

Μειονέκτημα η δύσκολη απόσπαση του κουκουτσιού κατά το μάσημα.

2-Manzanilla.

Η πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Ισπανία αλλά και κοσμοπολίτισσα. Δέντρο ζωηρό, ψηλό με αναπτυγμένη κόμη. Ο καρπός με συμμετρικό σχήμα θυμίζει μορφή μήλου. Χρώμα πράσινο με λευκά στίγματα μετατρέπεται σε μελανοειδές στην πλήρη ωρίμανση. Μεσόκαρπη και μικροπύρηνη. Υφή συμπαγής με λεπτή επιδερμίδα ανθεκτική στο ζάρωμα  Και στην αεριοπάθηση.  Σχέση σάρκας/πυρήνα 6:1 (σαρκα 84%). Ωριμάζει αργότερα από την Gordal  με μεγαλύτερη ελαιοπεριεκτικότητα (20%) αλλά και με λιγότερα ζυμώσιμα συστατικά.

Άριστες οι οργανοληπτικές ιδιότητες του τελικού προϊόντος (πράσινη ελιά ισπανικού τύπου).

3.Hojiblanca

Ποικιλία  διπλής χρήσης, στο παρελθόν χρησιμοποιούταν αποκλειστικά για την παραγωγή λαδιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε λάδι (23-29%) και της όψιμης ωρίμανσής της. Σήμερα με την ανάπτυξη της βιομηχανικής τεχνολογίας  που επιτρέπει την επεξεργασία και των ελιών χαμηλού ποιοτικού επιπέδου χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα κυρίως για την παραγωγή τεχνητά μαύρων  ελιών σε άλμη  αλλά και για φυσικά ώριμων ελιών σε άλμη καθώς και για την παραγωγή πράσινων ελιών χαμηλής ποιότητας. Σήμερα αντιπροσωπεύει σε ποσότητα σχεδόν την μισή ισπανική παραγωγή. Καλλιεργείται στις επαρχίες Cordoba, Malaga, Sevilla και Granada.- Μικρόκαρπη, υποβάλλεται σε διαδικασία διαχωρισμού των μικρότερων ελιών οι οποίες πηγαίνουν για ελαιοποίηση. Σχέση σάρκας/πυρήνα είναι5-6 σάρκας κι 1 κουκούτσι.

4.Cacerenia

Ο καρπός της μοιάζει με κείνον της Manzanilla κι είναι κατάλληλος για την παραγωγή μαύρων ελιών σε άλμημε εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Καλλιεργείται στην επαρχία Western Caceres.

5.Lechin

Μικρόκαρπη αποκτά βαθύ μαύρο χρώμα στην πλήρη ωριμότητα. Προσφέρεται για την παρασκευή μαύρων ελιών φυσικής ζύμωσης με εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά.

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.