Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Ο κόσμος της επιτραπέζιας ελίάς :Εμπορικοί τύποι

Εμπορικοί τύποι τελικού προϊόντος

Το πλήθος των ποικιλιών που χαρακτηρίζει το φυτό της επιτραπέζιας ελιάς και οι διάφοροι τρόποι επεξεργασίας του ακέραιου καρπού ή η περαιτέρω επεξεργασία της σάρκας του (δεύτερη επεξεργασία) για την παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία οδηγούν σε ένα πολύ πλατύ φάσμα προϊόντων, έκφραση της αγροτικής και διατροφικής κουλτούρας κάθε λαού και τόπου καλλιέργειας της ελιάς.

Σ’ αυτή την κουλτούρα έχουν την αφετηρία τους λοιπόν και οι τρείς βασικοί κορμοί στους οποίους διακλαδώνεται και διακρίνεται η σύγχρονη εμπορία των επιτραπέζιων ελιών:

-.οι φυσικές μαύρες ώριμες ελιές (με τις διαβαθμίσεις τους κόκκινες και ξανθές)·

- οι πράσινες, που μαζεύονται αρκετά χοντρές πριν αρχίσει η στροφή του χρώματος·

- οι τεχνητά μαύρες ελιές, συλλεγμένες πράσινες που παίρνουν το μαύρο χρώμα από κατάλληλη επεξεργασία με καυστικό νάτριο (σόδα).

Από τους κεντρικούς αυτούς κορμούς πηγάζουν διάφορα προϊόντα ακέραιων ελιών η συσκευασμάτων ανάλογα με τις ποικιλίες, την επεξεργασία και την αγροτική κουλτούρα.

Συνοπτικά τα πιο γνωστά προϊόντα που βρίσκουμε στην αγορά μπορούν να καταταχτούν στα εξής(Γ.Μπαλατσούρας,Η επιτραπέζια ελιά)·:

*Φυσικά ώριμες ελιές σε άλμη (greek naturally ripe olives inbrine).μαζεύονται ώριμες ξεπικρίζονται και συντηρούνται σε άλμη.

*Επεξεργασμένες πράσινες ελιές σε άλμη (γνωστές σαν ελιές ισπανικού τύπου).

*Ανεπεξέργαστες πράσινες ελιές σε άλμη. Συντηρούνται με φυσική ζύμωση.

*Επεξεργασμένες ελιές χρώματος στροφής σε άλμη(ξανθές): Μαζεύονται ημιώριμες (στο χρώμα στροφής), ξεπικρίζονται με σόδα, υποβάλλονται σε ζύμωση, συντηρούνται σε άλμη ή με παστερίωση-αποστείρωση.

*Ανεπεξέργαστες ελιές χρώματος στροφής σε άλμη (ξανθές). Μπαίνουν κατευθείαν στην άλμη όπου ζυμώνονται.

*Ελιές τεχνητά μαυρισμένες με καυστικό νάτριο και οξείδωση. Μαζεύονται πριν ωριμάσουν. Μετά την συσκευασία υφίστανται θερμική επεξεργασία (αποστείρωση), California-style ripe olives.

*Ελιές τεχνητά μαυρισμένες και ζυμωμένες σε άλμη. Όπως οι προηγούμενες αλλά έχουν υποστεί ζύμωση και συντηρούνται ή στην άλμη ή με αποστείρωση-παστερίωση ακόμη και με προσθήκη συντηρητικών.

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.