Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Βιομηχανικές επεξεργασίες

Ας έλλειπαν τα λάδια μου να δώ τις μαγεριές σου.

ΠαροιμίαEνώ η αποθήκευση και η συντήρηση του λαδιού στις οργανωμένες βιομηχανίες γίνεται κατά τρόπο σχεδόν άψογο το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης της ποιότητας από παραγωγό σε παραγωγό χάνεται στην βιομηχανία με την ανάμιξη του προϊόντος. Ακόμη κι αν η ανάμιξη γίνεται με βάση τις ποιοτικές βαθμίδες. Πάντα η ταχύτητα του τρένου ρυθμίζεται με εκείνη που μπορεί ν’ αναπτύξει το πιο αργό βαγόνι.

Γι αυτό πολλές φορές η βιομηχανία είναι υποχρεωμένη να επέμβει για να διορθώσει τα χαλασμένα βαγόνια.

Ενώ οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα λάδια χαμηλής οξύτητας και ανώτερης ποιότητας δεν έχουν μεγάλη διαύγεια κι επομένως θεωρούν καλύτερο ένα λάδι ελαφρά θολό το αντίθετο η πλειοψηφία των καταναλωτών πιστεύει ότι το λάδι για να είναι καλής ποιότητας πρέπει είναι καθαρό και διαυγές.

Γι αυτό μερικές εταιρείες υποβάλλουν το λάδι σε φιλτράρισμα  περνώντας το από φιλτροπρέσες για να γίνει διαυγές

Στο δρόμο από την ελιά στη βιομηχανία δυσμενείς συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις στις διάφορες χρωστικές ουσίες του λαδιού ή ακόμη και να παράγουν καινούργιες.

Τότε αλλάζει σημαντικά το χρώμα του λαδιού το οποίο γίνεται πιο έντονο και σταθερό. Αυτό συμβαίνει π.χ. αν το λάδι υποβληθεί στην κατεργασία της εξουδετέρωσης..

Για να γίνει εμπορεύσιμο το λάδι με αλλοιωμένο χρωματισμό η βιομηχανία το υποβάλλει σε αποχρωματισμό .

Για να μην προσβληθούν οι ιδιότητες του λαδιού δεν χρησιμοποιούνται χημικοί αλλά φυσικοί μέθοδοι αποχρωματισμού όπως η επαφή με στερεές προσροφητικές ουσίες. Ο ενεργός άνθρακας ή ο ζεόλιθος . Ουσίες που αναμιγνύονται με το λάδι από το οποίο τραβούν επάνω τους όλο το χρώμα κι ύστερα διηθούνται με ειδικές μηχανές διήθησης.

Όταν στο λάδι υπάρχουν ή έχουν δημιουργηθεί από την διήθηση γλυκερίδια τα οποία προκαλούν θόλωμα διότι πήζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες τότε το λάδι υποβάλλεται σε μια διαδικασία φιλτραρίσματος γνωστή σαν απομαργαρίνωση.

Υπάρχουν λάδια που για διάφορους λόγους (ελαττωματικές ελιές, σφάλματα στην πορεία της επεξεργασίας του λαδιού, κ.ά.) που παρουσιάζουν μια σημαντικά μειωμένη ποιότητα. Είναι τα υποβαθμισμένα λάδια Lampante (προφορά: Lam-pan-te) Η οξύτητά τους όχι μόνο ξεπερνάει το 3% αλλά μπορεί να φτάσει στα 20 % μαζί με άλλα ελαττώματα.

Τα λάδια αυτά δεν είναι βρώσιμα Γι αυτό, για να γίνουν βρώσιμα, η βιομηχανία τα υποβάλλει σε μια ιδιαίτερη επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή λέγεται εξουδετέρωση. Η χημική εξουδετέρωση των οξέων του λαδιού. Που δεν είναι άλλο από την ένωση των λιπαρών οξέων με καυστικό νάτριο (NaOH) υπό μορφή διαλύματος. Δημιουργείται κατ’ αυτό τον τρόπο μια νέα στερεά ουσία: το σαπούνι, το οποίο αφαιρείται εύκολα από το λάδι.

Από το λάδι μπορούν να παράγουμε κι άλλα βιομηχανικά προϊόντα όπως οι φυτικές μαργαρίνες, αλλά μαγειρικά λίπη, σαπούνια (σήμερα εκλεκτής ποιότητας).

Η παραγωγή των φυτικών μαργαρινών γίνεται με την υδρογόνωση των ακόρεστων λιπαρών οξέων του λαδιού.

Η παραγωγή του σαπουνιού αποτέλεσε

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.