Ελαιόλαδο & Ελιές

Γεωπονία Ποικιλίες της ελιάς Συγκομιδή Στο ελαιοτριβείο Ο προορισμός του λαδιού Βιομηχανία Ταξίνομηση και σύσταση του λαδιού Γευσιγνωσία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ και ΠΓΕ του λαδιού και της ελιάς Βιολογικό λάδι Η νομοθεσία Η ιστορία του λαδίου στην Μεσσηνία Οι Τιμές του Ελαιολάδου

Λάδι-ελιές και υγεία

Γράφει η Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολογος Bsc,hons,RD

Η Μεσογειακή Διατροφή και το Ελαιόλαδο στο Μεταβολικό Σύνδρομο

Share via email, networking sites and bookmark using any service!

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται ως ένα σύνολο διαταραχών όπως η κεντρική παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπεργλυκαιμία και η υπέρταση σε ένα άτομο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2.

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες «δυτικού τύπου» αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρι, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών έχουν προστατευτικό ρόλο. Πρόσφατα, σε δύο μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Ισπανία βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πιο κοντά στο μεσογειακό μοντέλο είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου.

Μέχρι σήμερα τέσσερις έρευνες σίτισης έχουν εκτιμήσει την επίδραση συγκεκριμένων διατροφικών μοντέλων στο μεταβολικό σύνδρομο. Σε αυτές τις έρευνες μελετήθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου ακολουθώντας ένα συμπεριφοριστικό πρόγραμμα για την εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά, ένα εντατικό πρόγραμμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής με διατροφή πλούσια σε λαχανικά και περιορισμένη σε ζωικά λιπαρά, η δίαιτα DASH (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χαμηλή σε ζωικά λιπαρά) και δύο μεσογειακές δίαιτες ενισχυμένες με παρθένο ελαιόλαδο ή με ξηρούς καρπούς. Και στις τέσσερις μελέτες βρέθηκε ότι όσοι ακολούθησαν τα παραπάνω διατροφικά μοντέλα είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου σε σχέση με άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα μακριά από το μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας. Επιπλέον, τα στοιχεία από μία πρόσφατη έρευνα σε υπέρβαρους ασθενείς με ινσουλινοαντίσταση δείχνουν ότι μία δίαιτα πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο σε σχέση με μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά εμποδίζει την ανακατανομή του σωματικού λίπους από περιφερικό σε σπλαχνικό χωρίς να επηρεάζει το συνολικό σωματικό βάρος.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουμε από μία άλλη πρόσφατη έρευνα στην οποία βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης ενισχύουν την άποψη ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο.

Βιβλιογραφία

D. Romaguera, T. Norat, T. Mouw, A.M. May, C. Bamia and N. Slimani et al., Adherence to the Mediterranean Diet is associated with lower abdominal adiposity in European men and women, J Nutr 139 (2009), pp. 1728–1737.

A. Esmaillzadeh, M. Kimiagar, Y. Mehrabi, L. Azadbakht, F.B. Hu and W.C. Willett, Dietary patterns, insulin resistance, and prevalence of the metabolic syndrome in women, Am J Clin Nutr 85 (2007), pp. 910–918

P.L. Lutsey, L.M. Steffen and J. Stevens, Dietary intake and the development of the metabolic syndrome: the Atherosclerosis Risk in Communities study, Circulation 117 (2008), pp. 754–761.

D.B. Panagiotakos, C. Pitsavos, C. Chrysohoou, J. Skoumas, D. Tousoulis and M. Toutouza et al., Impact of lifestyle habits on the prevalence of the metabolic syndrome among Greek adults from the ATTICA study, Am Heart J 147 (2004), pp. 106–112.

A. Tortosa, M. Bes-Rastrollo, A. Sanchez-Villegas, F.J. Basterra-Gortari, J.M. Nunez-Cordoba and M.A. Martinez-Gonzalez, Mediterranean Diet inversely associated with the incidence of metabolic syndrome: the SUN prospective cohort, Diabetes Care 30 (2007), pp. 2957–2959.

K. Esposito, R. Marfella, M. Ciotola, C. Di Palo, F. Giugliano and G. Giugliano et al., Effect of a mediterranean-style diet on endothelial dysfunction and markers of vascular inflammation in the metabolic syndrome: a randomized trial, JAMA 292 (2004), pp. 1440–1446.

T.J. Orchard, M. Temprosa, R. Goldberg, S. Haffner, R. Ratner and S. Marcovina et al., The effect of metformin and intensive lifestyle intervention on the metabolic syndrome: the Diabetes Prevention Program randomized trial, Ann Intern Med 142 (2005), pp. 611–619.

L. Azadbakht, P. Mirmiran, A. Esmaillzadeh, T. Azizi and F. Azizi, Beneficial effects of a dietary approaches to stop hypertension eating plan on features of the metabolic syndrome, Diabetes Care 28 (2005), pp. 2823–2831.

J. Salas-Salvado, J. Fernandez-Ballart, E. Ros, M.A. Martinez-Gonzalez, M. Fito and R. Estruch et al., Effect of a Mediterranean Diet supplemented with nuts on metabolic syndrome status: one-year results of the PREDIMED randomized trial, Arch Intern Med 168 (2008), pp. 2449–2458.

J.A. Paniagua, A. Gallego de la Sacristana, I. Romero, A. Vidal-Puig, J.M. Latre and E. Sanchez et al., Monounsaturated fat-rich diet prevents central body fat distribution and decreases postprandial adiponectin expression induced by a carbohydrate-rich diet in insulin-resistant subjects, Diabetes Care 30 (2007), pp. 1717–1723.

Το λάδι κι ο καρκίνος του μαστού

Share via email, networking sites and bookmark using any service!

Αποκωδικοποίηση μηχανισμού με τον οποίο το ελαιόλαδο προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Autonoma της Βαρκελώνης ανακάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο το παρθένο ελαιόλαδο, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια, προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

Στην πρόσφατη αυτή έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Carcinogenesis, οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν μία σειρά από μηχανισμούς με τους οποίους το ελαιόλαδο εμποδίζει την ανάπτυξη των κακοήθων όγκων στο μαστό. Οι μηχανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν την μείωση της δράσης του ογκογονιδίου p21Ras, την καταστολή της δράσης ορισμένων πρωτεϊνών και την προστασία του DNA των κυττάρων.

Από έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν σε ζώα έχει βρεθεί ότι μία δίαιτα πλούσια σε λίπη αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ορισμένα είδη λιπών όπως το παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από την ανάπτυξη κακοήθων όγκων.  Το παρθένο ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα το καλαματιανό, είναι πλούσιο σε ολεϊκό οξύ και περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά. Η μέτρια και συστηματική κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου, όπως συνήθως επιτυγχάνετε ακλουθώντας το μοντέλο της  Μεσογειακής διατροφής, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, όπως επίσης και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και άλλων ασθενειών.

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.