Υπό την προστασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Στόχος η ενίσχυση της παραγωγής της

Όχι στην κατάργηση της προστασίας της ονομασίας της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αλλά στην περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγής της, τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Σπάρτη, την οποία διοργάνωσε ο πρόεδρος του Σ.Υ.Μ.Ε.ΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) κ. Θανάσης Μαυρούλης και στην οποία παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλίας Στρατηγάκος.
Όπως επισήμανε ο κ. Ηλίας Στρατηγάκος «οι διεργασίες για την αναζωογόνηση της τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, με στόχο μια καλύτερη αξιοποίηση της προστατευόμενης ονομασίας, ανέρχονται στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2016. Και ως γνωστό καταλήξανε στην συνάντηση των εκπροσώπων της Διοίκησης και της Παραγωγής των δυο νομών (Μεσσηνίας και Λακωνίας), υπό την Προεδρεία του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, στην Τρίπολη, στις 9 Δεκέμβρη 2016.
Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, υπό την Διεύθυνση της Περιφέρειας, με στόχο την διεξαγωγή μιας μελέτης, ενός φακέλου, που να τεκμηριώνει την ύπαρξη ιστορικού δεσμού των όμορων περιοχών με την αρχική γεωγραφική ζώνη παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.
Και με βάση αυτή την μελέτη να ζητηθεί η επέκταση της οριοθετημένης ζώνης παραγωγής της ΠΟΠ στις περιοχές εκείνες που θα τεκμηριώσουν την ύπαρξη αυτού του δεσμού. Εκτιμούμε ότι αν συμπεριληφθεί στη ζώνη παραγωγής της ελιάς ΠΟΠ οι νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας και νότιας Ηλείας θα ξεπεράσουν τους 20.000 τόνους η ετήσια παραγωγή.
Όπως γνωρίζεται ελιές ποικιλίας Καλαμών καλλιεργούνται σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Ν. Αφρική, Καλιφόρνια των ΗΠΑ κ.α.). Εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε την καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας αλλά θα προστατέψουμε το ΠΟΠ και αυτή είναι η θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Από την πλευρά του ο κ. Μαυρούλης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στη συνέντευξη παρουσιάσαμε την καμπάνια του ΣΥΜΕΠΟΠ, για την συλλογή υπογραφών κατά της κατάργησης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο της προστασίας της ονομασίας της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και υπέρ της εθνικής της αξιοποίησης της.
Πάνε πάνω από πέντε χρόνια από τότε που οι Μεσσήνιοι ζητούν την τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, με στόχο την ενεργοποίηση και την αξιοποίηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Είναι Εθνικό συμφέρον και όχι μόνο των Μεσσήνιων να συμβάλουν όλοι για την διασφάλιση της ονομασίας. Για το λόγο αυτό ο Σ.Υ.Μ.Ε.ΠΟΠ οργανώνει μέσω διαδικτύου τη συλλογή υπογραφών ζητώντας από το Υπουργείο να ανοίξει τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.

Ο σύλλογος έχει την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως δήλωσαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας.
Μετά την απόφαση του Υπουργού κ. Αποστόλου η οποία κατάργησε την προηγούμενη απόφαση του Υφυπουργού κ. Κόκκαλη (η οποία οποία εισάγεται στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών και ο όρος Καλαμάτα), πιστέψαμε ότι επιτέλους στο ΥπΑΑΤ τελείωσαν την μελέτη των ευρωπαϊκών κανονισμών και ανακάλυψαν ότι η απόφαση του κ. Κόκκαλη δεν ήταν έννομη, όπως δεν ήταν έννομες και εφικτές όλες οι υποθετικές προτάσεις επέκτασης της ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα.
Πέρασαν όμως τρεις μήνες σιγής, ενώ ο κλοιός κατά της παραγωγής της ΠΟΠ στην Μεσσηνία γίνεται πιο ασφυκτικός, με σκοπό να αναγκάσουν τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν την παραγωγή ή να έλθουν στο λεγόμενο συμβιβασμό που τους είχε προταθεί: Να αποδεχθούν, δηλαδή, ότι οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης, δεν είναι αυτοί που καταχρώνται την ονομασία αλλά η προστατευόμενη ονομασία που εμποδίζει τις εξαγωγές. Ζητάνε δηλαδή να υπογράψουμε δήλωση μετανοίας και να επιτρέψει την χρήση της ονομασίας «Καλαμάτα» και από τις εκτός Μεσσηνίας επιχειρήσεις, κάτι που εμείς δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε». 
Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην καμπάνια του ΣΥΜΕΠΟΠ πρέπει να πληκτρολογήσετε το ακόλουθο link να μπείτε στον ιστότοπο, να βάλετε τα στοιχεία σας και να υπογράψετε πατήσε εδώ

Πηγή: www.agrotypos.gr   27.03.2017

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.