Σύνέντευξη του Προρέδρου του ΣΥΜΕΠΟΠ γύρω από τα θέματα των ελληνοποιήσεων των εισαγωγών ελιάς καλαμ


Η Συνέντευξη

(23.06.17)Τα τελευταία γεγονότα με επίκεντρο τις ελιές Καλαμών και την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που υποβλήθηκαν στην κοινή γνώμη από τα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης: οι εισαγωγές ελιών καλαμών και η διαγραφή από τον Κυπριακό κατάλογο ποικιλιών του όρου Καλαμάτα ως συνώνυμο της ποικιλίας που τουναντίον θέλει να καταγράψει η χώρα μας,  μας αναγκάζουν να ξαναγυρίσουμε στο θέμα του φαύλου κύκλου ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Ως γνωστό και οι πρωτοβουλίες  της τελευταίας διετίας του ΥΠΑΑΤ υπό την νέα Κυβέρνηση γύρω από την αναζήτηση λύσης του φαύλου κύκλου, που δημιουργήθηκε κατά την τελευταία εικοσαετία γύρω από την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας,  αποδείχτηκαν άκαρπες.
Χάθηκε ένας χρόνος συζήτησης  στο τραπέζι με τους μνηστήρες της Πηνελόπης γύρω από 4-5 υποθέσεις λύσης που εξ αντικειμένου ήταν νομικά ανέφικτες, με μόνο στόχο να αποδειχθεί ότι εξετάστηκαν όλες δυνατότητες και δεν έμενε παρά  η λύση που εκκολαπτόταν από το 1996 να εγγραφεί ένα ακόμη συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών (το επιθυμητό συνώνυμο από τους δράστες της παρεμπορίας) και να δοθεί ελευθερία χρήσης του παγκοσμίως ώστε να εκκενωθεί εκ των έσω η προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Έτσι στο αυλάκι της εικοσαετούς προσπάθειας παράκαμψης των κανονισμών και η νέα Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ έφτασε στην περιβόητη πώληση της δοράς του θηρίου πριν ακόμη το σκοτώσουν, στην εγγραφή του όρου Καλαμάτα ως συνώνυμου της ποικιλίας που εμφανώς παραπλανάει, πιο άμεσα ·κι  από την ονομασία Καλαμών, τον καταναλωτή κι εκμεταλλεύεται την φήμη της ΠΟΠ. Όπως επιβεβαιώνεται κι από την Κυπριακή διαγραφή  του όρου αυτού από τον κατάλογο ποικιλιών ύστερα από έκκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ευτυχώς ο Υπουργός κ. Αποστόλου πρέπει να αντιλήφθηκε ότι μένοντας το θηρίο ζωντανό το πρόβλημα έμενε ατόφιο και ανακάλεσε την Υπουργική απόφαση του Υφυπουργού κ. Κόκκαλη (μετά άλλου ενός χρόνου εγκυμοσύνης). Το γεγονός όμως ότι  έχει περάσει ακριβώς ένα εξάμηνο χωρίς προφανώς να την κοινοποιήσει στην ΕΕ το νέο συνώνυμο υπάρχει ακόμη εγγεγραμμένο στο ευρωπαϊκό Μητρώο. Ένδειξη της δυσκολίας απαγκίστρωσης  από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε το ΥΠΑΑΤ. Και αυτό  μας ανησυχεί πολύ!
Γι αυτό με την σημερινή μας συνάντηση θέλουμε να απευθυνθούμε στην κοινή γνώμη και στον Υπουργό κ. Αποστόλου υπενθυμίζοντας ότι ο δρόμος της απελευθέρωσης της χρήσης της ονομασίας για την παράκαμψη της προστασίας της ΠΟΠ και  των κανονισμών λείπει κάθε νομικού ερείσματος.
Με βάση τους ισχύοντας κανονισμούς:
-η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας και των συνωνύμων της, στην επισήμανση του συμβατικού προϊόντος, αποκλείεται εφόσον μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή ή να εκμεταλλευτεί την φήμη της προστατευόμενης ένδειξης (ΠΕ)· Είτε το συνώνυμο προϋπήρχε της κατοχύρωσης της ΠΟΠ, είτε μπήκε αργότερα στους καταλόγους ποικιλιών, παράτυπα· όπως στην περίπτωσή μας
-δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου να νομοθετήσει  σχετικά με το αν η χρήση μιας ονομασίας παραπλανάει τον καταναλωτή ή εκμεταλλεύεται την φήμη μιας ΠΕ. Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Κι ως εκ τούτου τον τελευταίο λόγο για το αν η χρήση μιας οποιασδήποτε ονομασίας καταγραμμένης στου καταλόγους ποικιλιών παραπλανάει τον καταναλωτή η εκμεταλλεύεται την φήμη της ΠΕ τον έχει η δικαιοσύνη. Και η υπουργική απόφαση του κ. Κόκκαλη ανέθετε ντε φάκτο την λύση του προβλήματος στα Δικαστήρια. Αριστούργημα πολιτικής δραστηριότητας το να μην λύνεις αλλά δημιουργείς προβλήματα!
-μια τέτοια επιλογή βάζει στην πράξη επι τάπητος το θεμιτό της χρήσης όχι μόνο του όρου Καλαμάτα αλλά και των άλλων συνωνύμων που μπορούν να παραπλανήσουν τον καταναλωτή ή να χρησιμοποιηθούν προς εκμετάλλευση της φήμης της ΠΕ. Με κίνδυνο να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, σε αυτογκόλ, η εγγραφή του όρου Καλαμάτα  στον κατάλογο των ποικιλιών.
Σε αυτή την νομική βάση πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση σε ένα τραπέζι με την αλυσίδα παραγωγής της ΠΟΠ κι όχι με τους μνηστήρες της. Όπως εδώ και πέντε χρόνια ζητά ο ΣΥΜΕΠΟΠ:
Το εθνικό συμφέρον επιβάλει την αξιοποίηση του μπραντ νέιμ της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας κι όχι το ξεπούλημα ενός δημόσιου αγαθού πνευματική ιδιοκτησία μιας περιοχής. Όπως επιβάλει την πάταξη της παραεμπορίας, πηγή σοβαρών επιπτώσεων σε όλο τον τομέα της ελιάς Καλαμών ενισχύοντας σοβαρά την εξωευρωπαϊκή παραγωγή της μαζί με την απώλεια της θωράκισης της ευρωπαϊκής αγοράς.
Η πτώση της φετινής παραγωγής έπληξε σοβαρά το εισόδημα όλων των ελλήνων  παραγωγών της ποικιλίας Καλαμών. Η αύξηση των τιμών δεν κάλυψε παρά ελάχιστο ποσοστό των απωλειών. Κι οι απώλειες θα ήταν λιγότερες αν η παρεμπορία δεν πρόσφερε μεγάλες ευκαιρίες εύκολου κέρδους με την ελληνοποίηση των εισαγομένων ποσοτήτων.
Δεν αποτελεί σκάνδαλο η προσπάθεια εκτελωνισμού χαμηλής ποιότητας τουρκικού προϊόντος στην Καλαμάτα. Θα αποτελούσε κι αποτελεί  σκάνδαλο η διακίνηση του προϊόντος αυτού ως προϊόν Kalamata Olives ή ελιές Καλαμών, κι όχι μόνο ως ΠΟΠ, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η εξαγωγή του ως Kalamata Olives δεν εξαπατάει μόνο τους «κουτόφραγκους» αλλά εξαπατάει και βλάπτει ακόμη περισσότερο όλους τους Έλληνες  παραγωγούς γιατί συμπιέζει το εισόδημά τους και υποβαθμίζει την εικόνα του ελληνικού προϊόντος στις αγορές.
Έχουμε στοιχεία μαζικών εισαγωγών την φετινή χρονιά ·με σκανδαλώδεις τριγωνικές διακινήσεις, στην μεγάλη τους πλειοψηφία. Πχ από την έρευνα μας προκύπτει ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εισάχθηκαν πρόσφατα 12 παρτίδες  ελιών. Μία με δήλωση  προέλευσης Αιγύπτου και άλλες με προέλευση Κίνα και Χιλή. Μάταια μήνες τώρα αναζητούμε, στις εθνικές και ξένες αγορές, την σήμανση της προέλευσης (εκτός από την ελληνική) του προϊόντος.
Ζητάμε  το Υπουργείο να ανακοινώσει που καταλήγουν οι εισαγόμενες στην Ελλάδα ελιές ποικιλίας Καλαμών; Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί το επιβάλλουν. Δεν είναι λοιπόν μόνο ζήτημα συνέπειας αλλά και καθήκον της Πολιτείας.
Και δεν χρειάζεται υψηλός δείκτης διανοητικότητάς  για να καταλάβει κανείς ότι πίσω απ’ αυτή την παράλληλη παράκαμψη των ευρωπαϊκών  κανονισμών βρίσκεται ο ίδιος ευγενής σκοπός με βάση τον οποίο ζητείται η κατάργηση της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας: να αυξήσουμε τις εξαγωγές, κι όποιον πάρει η μπάλα!!
Γι αυτό ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητά να σταματήσει αυτό το αίσχος της παραεμπορίας και να εφαρμοστεί αυστηρά και άμεσα η ιχνηλασιμότητα στην διακίνηση των επιτραπέζιων ελιών. Όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
Δεν είναι σκανδαλώδες το αίτημα μας άμεσης  παύσης της παρεμπορίας! Σκανδαλώδες είναι να ζητείται μόνο από την Μεσσηνία η απαγόρευση της διακίνησης του συμβατικού  προϊόντος με την επισήμανση Ελιές Καλαμάτας και να επιτρέπετε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Με αποκλειστικό σκοπό  να διαιρέσει τους Μεσσήνιους  και να περιθωριοποιήσει την παραγωγή της ΠΟΠ.
Επι του θέματος αυτού ανησυχητική είναι και  η σιωπή των τοπικών περιφερειακών αρχών !


Σύνθεση για τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης

Τα τελευταία γεγονότα, με επίκεντρο τις ελιές Καλαμών και την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που υποβλήθηκαν στην κοινή γνώμη από τα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης: οι εισαγωγές ελιών καλαμών και η διαγραφή από τον Κυπριακό κατάλογο ποικιλιών του όρου Καλαμάτα ως συνώνυμο της ποικιλίας που τουναντίον θέλει να καταγράψει η χώρα μας, μας αναγκάζουν να ξαναγυρίσουμε στο θέμα του φαύλου κύκλου ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Και πρώτα απ’ όλα να υπογραμμίσουμε  ότι δεν αποτελούν για μας σκάνδαλο οι νόμιμες εισαγωγές. Σκάνδαλο για μας είναι η ανοχή της παράνομης ελληνοποίησης  των εισαγωγών ελιάς Καλαμών. Χρόνια τώρα και συνεχίζεται! Με τον ίδιο ευγενή σκοπό με βάση τον οποίο ζητείται η κατάργηση της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας: να αυξήσουμε τις εξαγωγές, κι όποιον πάρει η μπάλα!!  Άφρονες εισαγωγές που κάλυψαν την πτώση της παραγωγής και διόγκωσαν τις απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών. Ψάξαμε στις εθνικές και εξωτερικές αγορές να βρούμε στην επισήμανση του προϊόντος προέλευση Αίγυπτου, Τουρκία, Χιλής ή Κίνας. Ναι Κίνας. Στέλνει κι η Κίνα Ελιές Καλαμάτας και Καλαμών. Αλλά πουθενά!
Γι αυτό ζητάμε από τον Υπουργό κ. Αποστόλου να πει στους παραγωγούς και στους καταναλωτές που καταλήξανε, που καταλήγουν και με πια ονομασία οι εισαγόμενες ελιές.
Οι ελληνοποιήσεις των εισαγωγών στον τομέα της ελιάς καλαμών, κι όχι μόνο. αποτελούν παρενέργεια, και τι παρενέργεια! της παραεμπορίας που επί 25 χρόνια μαστίζει την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και όλο τον τομέα.
Γι αυτό ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητά να σταματήσει αυτό το αίσχος και να εφαρμοστεί αυστηρά και άμεσα η ιχνηλασιμότητα στην διακίνηση των επιτραπέζιων ελιών. Όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
Το αίτημά μας αυτό δεν είναι σκανδαλώδες. Σκανδαλώδες είναι να ζητείται μόνο από την Μεσσηνία η απαγόρευση της διακίνησης του συμβατικού  προϊόντος με την παράνομη επισήμανση Ελιές Καλαμάτας και να επιτρέπετε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο την διαίρεση των Μεσσηνίων, την περιθωριοποίηση της παραγωγής της ΠΟΠ και παγίωση της παρεμπορίας.
Το εθνικό συμφέρον επιβάλει την πάταξη της παρεμπορίας, την αξιοποίηση του μπραντ νέιμ της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας κι όχι το ξεπούλημα ενός δημόσιου αγαθού πνευματική ιδιοκτησία μιας περιοχής. Αυτό ζητούν οι Μεσσήνιοι και οι όμορες περιοχές.
Τα δυο τελευταία χρόνια το ΥΠΑΑΤ προσπάθησε, στο αυλάκι της 25χρονης   παράκαμψης των ευρωπαϊκών κανονισμών θα κατοχυρώσει την κατεστημένη παρεμπορία και απέτυχε! Γιατί επιδίωξε λύσεις νομικά ανέφικτες.
Επί πέντε χρόνια ζητάμε ταπεινά να καθίσει μαζί μας, σαν οι μόνοι κάτοχοι του δικαιώματος της ΠΟΠ, γιατί πιστεύουμε στο δίκαιο και στο νομό, και μαζί να αναζητήσουμε στα πλαίσια του νόμου την αξιοποίηση του μπραντ νέιμ της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Η συνέχεια αναζήτησης λύσης στο κεφάλι του κασίδη είναι και πολιτικά ανεπίτρεπτες!

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.