Ψηφισνα του ΔΣ Δήμου Καλαμάτας υπερ της ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Ο,τι θέλει ο Θόδωρος” και με απίστευτη ελαφρότητα, στα όρθια και στο φεύγα, στις 12.10 μετά τα μεσάνυχτα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε ψήφισμα για το ΠΟΠ “Καλαμάτα” ελιές Καλαμών.
Το “ό,τι θέλει ο Θόδωρος” ήταν η προτροπή του δημάρχου Π. Νίκα στο Σώμα, την ώρα που οι σύμβουλοι σηκώνονταν και αποχωρούσαν με τη λήξη της συνεδρίασης, καθώς το ψήφισμα πρότεινε ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θ. Μπρεδήμας. Ο μόνος σύμβουλος που ζήτησε να αναβληθεί το ψήφισμα και να συζητηθεί σοβαρά, ήταν ο Κ. Γεωργακίλας της μείζονος μειοψηφίας, αλλά δεν εισακούστηκε. Στο μπούγιο της αποχώρησης, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δ. Οικονομάκος πρόλαβε να φωνάξει πως ψηφίζει λευκό.
Το ψήφισμα θα αποσταλεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους βουλευτές Μεσσηνίας.
Με το ψήφισμα αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητεί:
“1) Οι βρώσιμες ελιές «Καλαμάτας» παραγωγής Μεσσηνίας να φέρουν υποχρεωτικά την ένδειξη - σήμανση «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας», όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
α) Κανονισμός Ε.Ε. 1107/1996, ELIPRO/0017/0030,
β) Κανονισμός Ε.Ε. αριθμ.1151/2012 για τα ΠΟΠ προϊόντα,
γ) Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ ΦΕΚ Β- 871/26 ΝΟΕΜΒ. 1993 αριθμ. αποφάσεως 440304/11 Νοεμβ. 1993.
2) Οι βρώσιμες ελιές που είναι ποικιλίας Καλαμών και παράγονται εκτός του Νομού Μεσσηνίας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την ένδειξη - σήμανση «ελιές Καλαμών», στην ελληνική και σε οποιαδήποτε άλλη
γλώσσα, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ελληνική αριθμ. πρωτ. 282781/15-7-2010 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επίσης, πρέπει να αρθεί ενδεχόμενη σύγχυση στην Ελλάδα και διεθνώς, μέσω της συμπερίληψης μόνον της ποικιλίας Καλαμών στον εθνικό κατάλογο.
3) Την πιστή εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων από τα ελεγκτικά όργανα της χώρας μας και ειδικότερα της Μεσσηνίας (ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και ΔΑΟΚ Τριφυλίας), διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ισχύσουν οι εκ των κείμενων νόμων επιβαλλόμενες κυρώσεις και κυρίως να μην επεκταθεί η ονομασία σε άλλους νομούς”.

Πηγή: ΕΛEΥΘΕΡΙΑ 17.11.17

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.