Παραγωγή και συσκευασία εντός Μεσσηνίας για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Είχαμε κρατήσει το πιο κάτω το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ΘΑΡΡΟΣ μετά τον δεκαπενταύγουστο γύρω από αυτό το σοβαρό θέμα για να το αναδημοσιεύσουμε όταν το ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών θα επικεντρωνότανε γύρω από το προϊόν. Σκοπός μας ήταν να το αναδημοσιεύσουμε τον Οκτώβρη.
Με την άφιξη του Σεπτέμβρη όμως πολύ Μεσσήνιοι μας γράφουν ή μας τηλεφωνούν ρωτώντας μας τι έγινε με την πολυθρύλητη ιστορία της έγκρισης της επέκτασης της ΠΟΠ ελαιολάδου "Καλαμάτα". 

Ανησυχεί όλους αυτή η βροντώδη σιωπή, λαβαίνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε και την ευρωπαϊκή προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014. Γι αυτό αναδημοσιεύουμε τώρα το άρθρο της μεσσηνιακής εφημερίδας με τα σοβαρά ερωτηματικά του σίγουροι ότι το να σκέπτεσαι κανείς πονηρά είναι πάντα  αμάρτημα αλλά δεν είναι λίγες η φορές που είσαι στο σωστό δρόμο.(Σημείωση της σύνταξής μας)

O ελαιόκαρπος της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας να παράγεται, να επεξεργάζεται και να συσκευάζεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας. Αυτό προτείνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης
Ονομασίας Προέλευσης), στην πρόταση τροποποίησης των ισχυουσών προδιαγραφών για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Στόχος της πρότασης, όπως παρουσιάστηκε χθες, είναι να βελτιώσει την προστασία, την εικόνα και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στην αγορά. Η πρόταση που παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Θανάσης Μαυρούλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος και ο χημικός Νίκος Κουτσούκος, πρόκειται να συζητηθεί και να τεθεί σε δημόσια
διαβούλευση αύριο στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.
Τα κυριότερα σημεία της πρότασης που παρουσίασε ο κ. Μαυρούλης, είναι:
• Η διόρθωση του επίσημου ονόματος της ΠΟΠ από “Ελιά Καλαμάτας” σε “Ελιά Καλαμάτα”.
• Η διεύρυνση της γκάμας των τυπολογιών του τελικού προϊόντος, προσθέτοντας στο σημερινό μοναδικό τύπο διατηρημένο
“σε άλμη” και τους ακόλουθους σε “οξάλμη” και αποκλειστικά σε “ελαιόλαδο”. Να επιτρέπεται, επίσης, η εκπυρήνωση και ο
τεμαχισμός σε ροδέλες ή σε άλλες μορφές και η επεξεργασία πάστας. Καθορίζεται, δε, με την ανάλογη ακρίβεια η μέθοδος
παραγωγής της κάθε τυπολογίας.
• Ο τερματισμός της διαδικασίας της επεξεργασίας με τη συσκευασία, οι οποίες πρέπει να γίνονται εντός της γεωγραφικής περιοχής, για την επίτευξη του υψηλότερου εφικτού ποιοτικού επιπέδου του τελικού προϊόντος και τη διευκόλυνση του συστήματος ελέγχου για την προστασία της ΠΟΠ.
• Ο καθορισμός της περιόδου συλλογής του ελαιοκάρπου, τις συνθήκες συλλογής και μεταφοράς στις μονάδες επεξεργασίας.
• Να επιτρέπεται η παραγωγή ημιεπεξεργασμένου προϊόντος από εγκαταστάσεις πιστοποιημένες.
• Απόδειξη προέλευσης: Ο ελαιόκαρπος της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτα” παράγεται, επεξεργάζεται και συσκευάζεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας. Οι παραγωγοί καθώς και οι ελαιώνες είναι καταγεγραμμένοι στο ελαιοκομικό μητρώο του νομού, καθώς και στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) κι επικαιροποιούνται κάθε έτος.
• Τα εργοστάσια μερικής ή ολικής επεξεργασίας τηρούν καθημερινό αρχείο εισροών στο οποίο καταγράφονται τα στοιχεία προέλευσης του καρπού (ο παραγωγός, η ποσότητα και ποιότητα του καρπού, η ημερομηνία συγκομιδής, το αγροτεμάχιο) και η δεξαμενή αποθήκευσης.
Τηρούν, επίσης, καθημερινά αρχεία εκροών με τις ποσότητες που διατίθενται στο εμπόριο, καθώς και διαθέσιμα αρχεία εκροών ανά ημέρα και ανά δεξαμενή.
Το σύστημα αυτό διασφαλίζει την ιχνιλασιμότητα του προϊόντος και την παρακολούθηση της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτα”.

Ο Θαν. Μαυρούλης σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να αλλάξουμε τις προδιαγραφές. Να δουλέψουμε σοβαρά. Να υπάρξει κοινή πρόταση για να γίνει η αλλαγή των προδιαγραφών».
Εξήγησε ότι, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, ο συσκευαστής στη Ρώμη, εφόσον είναι πιστοποιημένος, μπορεί να
βάλει την ονομασία ΠΟΠ, στις ελιές που είναι επεξεργασμένες στη Μεσσηνία».
Ο Στ. Αδαμόπουλος παρατήρησε ότι από το 1992 που ισχύει το ΠΟΠ στις ελιές Καλαμάτας, δεν έχουν κερδίσει οι Μεσσήνιοι παραγωγοί και τυποποιητές. Επεσήμανε πως μπορούμε να κουβεντιάζουμε ενωμένοι, να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπροστά, για να πάρει προστιθέμενη αξία το προϊόν.
Στην αυριανή διαβούλευση έχουν κληθεί και μπορούν να μετάσχουν συνεταιρισμοί, το Επιμελητήριο, παραγωγοί, τυποποιητές, φορείς και κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται με τις ελιές Καλαμάτας. Γ.Σ.__

ΕΛEΥΘΕΡΙΑ   4 Σεπτεμβρίου 2014

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.