Νέες εξελίξεις με το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» - Αλλάζει και πάλι η υπουργική απόφαση

Μετά, λοιπόν, τις ατέρμονες αναζητήσεις, τις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και τις χαμένες ευκαιρίες πολλών ετών, το πρόβλημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας οδηγείται σε μια κάποια λύση, όπου δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει –με τα σημερινά δεδομένα- τους χαμένους από τους κερδισμένους.
Αν, όμως, ανατρέξουμε στις εξελίξεις της τελευταίας εικοσαετίας, τότε σίγουρα ο μεγάλος χαμένος είναι ένας: το προϊόν, άρα οι παραγωγοί του, οι (σωστοί) μεταποιητές και έμποροι / εξαγωγείς. Κερδισμένοι είναι οι ανταγωνιστές από τις άλλες χώρες και όσοι εγχώριοι λύκοι απέφευγαν τις λύσεις για να χαίρονται στην αναμπουμπούλα (διάβαζε ελληνοποιήσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός).
Στο ρεπορτάζ που υπάρχει στο olivenews.gr και υπογράφεται από τον Βασίλη Ζαμπούνη, αναφέρονται και τα εξής:

Η λύση του Δεκεμβρίου
«Επανέρχεται επισήμως η (υφ)υπουργική Απόφαση του Δεκεμβρίου. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν την αναίρεσε στ’ αλήθεια (!), απλά με ένα δελτίο Τύπου παρέκαμψε προσωρινά τις αντιδράσεις, που συνέπιπταν με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα.
Έτσι, το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας παραμένει στα γεωγραφικά όρια της Μεσσηνίας, ενώ οι ελιές της ποικιλίας Καλαμών (ή Καλαμάτα, ή Αετονυχιά ή Τσιγκέλι) θα μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά και να εξάγονται με την επισήμανση στην ετικέτα 'Kalamata olives variety from...'.
Να διευκρινίσουμε ότι προκειμένου να αποφεύγεται η παραπλάνηση των καταναλωτών, όπως άλλωστε ρητά ορίζει το άρθρο 42 που προαναφέραμε, θα πρέπει να αναγράφεται η συγκεκριμένη περιοχή παραγωγής των ελιών. Δηλαδή, κατά περίπτωση, η Λακωνία, οι Λιβανάτες, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, η Άρτα κ.ο.κ., ενώ με μεγαλύτερη γραμματοσειρά θα πρέπει να αναγράφεται η κατηγορία του προϊόντος, δηλαδή Table Olives.
Το μεγάλο ερώτημα είναι: έχει η ελληνική Πολιτεία τη βούληση, αλλά και τα μέσα, να εφαρμόσει τους απαιτούμενους ελέγχους, δηλαδή την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος ή θα γίνει των ελληνοποιήσεων το πανηγύρι; Και επίσης πως θα εφαρμοστούν ανάλογοι αποτελεσματικοί έλεγχοι για την παραγωγή τρίτων χωρών; Προχθές γράφαμε στο olivenews.gr ότι ήδη φέτος στο πρώτο 4μηνο έχουν εισαχθεί περισσότεροι από 6 χιλ. τόνοι με άγνωστα κανάλια διακίνησης και τελικής κατάληξης.

Απελευθέρωση
των εξαγωγών
Το πρώτο βασικό θετικό αποτέλεσμα αυτής της απόφασης (αν τελικά δεν ανατραπεί) είναι ότι απελευθερώνονται οι ελληνικές εξαγωγές και ξεπερνούν το σκόπελο της απαγόρευσής τους σε Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, ξεπερνώντας και τον κίνδυνο επέκτασης των απαγορεύσεων σε άλλες χώρες.
Το τίμημα είναι βαρύ γιατί θυσιάζει το ΠΟΠ (το οποίο περιορίζεται στους 2.000 τόνους της Μεσσηνίας), ενώ οι ελληνικές ελιές ουσιαστικά εξισώνονται με των υπολοίπων ελαιοπαραγωγών χωρών, οι οποίες νόμιμα θα κυκλοφορούν τις δικές τους στη διεθνή αγορά με την ονομασία "Kalamata olives variety from..."».

ΘΑΡΡΟΣ: 05/05/201

To σχόλιο του ΣΥΜΕΠΟΠ


«Tο Κράτος είμαστε εμείς. Γιατί το Κράτος όλο και πιο συχνά αποδεικνύει την ανυπαρξία του (σσ.:και σήμερα ακόμη περισσότερο). Η ανοησία των κυβερνήσεων μας φέρνει στο σημείο όπου τα προβλήματα, που αφέθηκαν να χειροτερεύσουν, σκάνε το ένα μετά το άλλο…
Το Κράτος σήμερα αποτελείται  πάνω απ΄ όλα από τους δημοκρατικούς πολίτες που δεν υποκύπτουν, που δεν τα αφήνουμε όλα να καταστραφούν.» Italo Calvino.

Η υπόθεση της ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» επιβεβαιώνει την άποψη αυτή του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα Italo Calvino. Το Κράτος με τις ανοησίες του και τις επιλογές του την άφησε, την ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, να γίνει θύμα του θράσους, της κατάχρησης και της παραεμπορίας. Κι όταν ήρθαν οι ευρωπαϊκή κανονισμοί και ξεσκεπάζουν την σαπίλα με μεγαλύτερο θράσος σκαρφίζονται κάθε μέσο για να παρακάμψουν τον νόμο.

Η μόνη λύση: οι δημοκρατικοί πολίτες να μην υποκύψουν!

Γι αυτό ζητάμε την συμμαχία σας, την συμπαράστασή σας υπογράφοντας το υπόμνημα μας προς τον Υπουργό. Για να μην υποκύψουμε!

Ο Πρόεδρος του  ΣΥΜΕΠΟΠ

Θανάσης ΜαυρούληςΓια να υπογράψετε το υπόμνημα πληκτρολογήστε  το σύνδεσμο   https//goo.gl/y3NGfSCopyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.