Μάστιγα για το μεσσηνιακό η αύξηση του αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία

Ανακοινωθέν του ΣΥΜΕΠΟΠ

(Σύλλογος υπερ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ)

(30.09.2015). Aύξηση του 61% του εισαγόμενου στην Ευρώπη αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία πρότεινε η Κομισιόν (+ 35.000 τόνους για το 2016 και 2017) στα πλαίσια των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για το ξεπέρασμα της δύσκολης περιόδου που περνά η χώρα αυτή και την οικονομική της ανάκαμψη.
Κι ενώ για την ενίσχυση μιας χώρας που αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση η χειρονομία αυτή αποτελεί ένδειξη ανθρωπιάς και πολιτισμού εκπλήσσει τουναντίον το γεγονός ότι η ΕΕ αντί να βγάλει από τον ισολογισμό της ένα κονδύλι προτίμησε να ζητήσει από τις νότιες  χώρες της ΕΕ να σφίξουν ακόμη λίγο το ζουνάρι τους μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η οποία πλήρωνε μέχρι τώρα το περισσότερο του λογαριασμού από τις αδασμολόγητες εισαγωγές από  την Τυνησίας (57.000 τόνους κάθε χρόνο στους οποίους θα προστεθούν οι νέοι 35.000 τόνοι το 1/3 σχεδόν της συνολικής  ελληνικής παραγωγής). Πράγματι το εισαγόμενο στην ΕΕ τυνησιακό ελαιόλαδο, η ποιότητα του οποίου βελτιώνεται σταθερά, αποτελεί το πιο ανταγωνιστικό προϊόν του ελληνικού ελαιολάδου. Το μεγαλύτερο ποσοστό  του τυνησιακού λαδιού πηγαίνει στην Ιταλία συμπιέζοντας τις τιμές στις ελληνικές αγορές που εφοδιάζουν την ιταλική βιομηχανία με το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας που χρειάζεται.
Δεδομένου ότι η Μεσσηνία παράγει το 1/5 της ελληνικής παραγωγής και αποτελεί τον πρώτο εξαγωγικό νομό ελαιολάδου θα είναι η Μεσσηνία αυτή που θα πληρώσει τον περισσότερο λογαριασμό αυτής της πρωτοβουλίας.
Ο ΣΥΜΕΠΟΠ εκφράζει την ανησυχία του γι αυτή την επιλογής της Κομισιόν και απευθύνεται σε όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές να κινηθούν ομόφωνα για και να την μπλοκάρουν στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου και καλεί τον Υπουργό να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.