Καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων από το ΚΠΕ.


Τη δράση καταγραφής υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων σε όλη τη χώρα συνεχίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας, ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ελιά», σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πελοποννήσου - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, τα συνεργαζόμενα ΚΠΕ και τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Η διαδικασία γίνεται με στόχο την υποστήριξη του Δικτύου και περιλαμβάνει: την καταγραφή, φωτογράφιση και ταυτοποίηση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, την καταγραφή και συγκέντρωση των πιθανών μύθων, θρύλων ή ιστοριών που υπάρχουν και σχετίζονται με τα ελαιόδεντρα και προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση ή τη βιβλιογραφία. Ακόμη, τη δημιουργία ενός χάρτη της Μεσσηνίας με τα καταγραφέντα ελαιόδεντρα και το σχεδιασμό μονοπατιών και διαδρομών για την οργάνωση επισκέψεων, την καταγραφή και διάσωση του γενετικού υλικού ελληνικών ποικιλιών ελιάς.
Το Δίκτυο «Ελιά» επεκτείνει τη δράση καταγραφής υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, σε συνεργασία με το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της ελιάς».
Ετσι, έχει κατατεθεί πρόταση για το σχολικό έτος 2015 - 2016 στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της ελιάς»,
για την αναγνώριση μονοπατιών και διαδρομών που χαράχτηκαν με βάση τις καταγραφές υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, σε όλη τη χώρα.
Για τη Μεσσηνία, το ΚΠΕ Καλαμάτας συνεργάζεται με το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη” για τη δημιουργία μιας αλληλεπιδραστικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας με στόχο την προβολή και την ανάδειξη της Μεσσηνίας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει δεδομένα και πληροφορίες προερχόμενα από το Δίκτυο «Ελιά». Τα μονοπάτια με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα θα αποτελούν τον πυρήνα της πλατφόρμας με τα βασικά δεδομένα, από τα οποία προκύπτει όλη η πληροφορία που θα παρουσιάζεται σε διαδραστικό χάρτη. Οσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων/ελαιώνων, μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΠΕ Καλαμάτας (πληροφορίες: κ. Ραβάνη 27210 62299, ) ή να επισκεφτούν για περισσότερες λεπτομέρειες
το www.kpe-kalamatas.gr.
Η δράση γίνεται στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις διά βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία», άξονας 7, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  30.05.15

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.