Ευρύνεται το μέτωπο του πολιτικού κόσμου για την προστασία της ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ύστερα από την ανοιχτή επιστολή/έκκληση του Προέδρου του ΣΥΜΕΠΟΠ για την προστασία της Ελιάς Καλάματα αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρόν και η προσοχή  και των πολιτικών παραγόντων για την προστασία των ελαιοκομικών μας προιόντων ΠΟΠ.
Μετά την δήλωση του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Θανάση Πετράκου στην καθημερινή εφημερίδα Μεσσηνίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 19/01/15, ακολούθησε η "Απάντηση στην ΠΕΜΕΤΕ" του περιφερειακού Συμβούλου πρ. Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά και σήμερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ η ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο του επικεφαλή των ευρωβουλετών της ΝΔ  κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη με την οποία τίθεται έμμεσα  υπέρ της υπεράσπισης της ονομασίας Ελιά Καλαμάτας στα πλαίσα των διαπραγματεύσεων ΤΤΙP.
Αναδημοσιεύουμε ακολούθως από την μεσσηνιακής ΕΛΥΘΕΡΙΑ τα τρία δημοσιεύματα:


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΤΑΤΑΣ
Δήλωση του Υποψήφιου Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου

"Το ΥΠΑΑΤ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί 22 χρόνια άφησε απροστάτευτα τα τοπικά ελληνικά προϊόντα που παράγονται στα πλαίσια των συστημάτων ποιότητας ΠΟΠ-ΠΓΕ στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. Επί 22 χρόνια από τότε που εγκρίθηκαν στην Ε.Ε. τα συστήματα αυτά παραγωγής στην Ελλάδα το ΥΠΑΑΤ άφησε να οργιάσει η παρατυπία και η κατάχρηση των προστατευομένων ονομασιών προέλευσης.
Θύματα αυτής της κατάστασης μια σειρά προϊόντα και σε πρώτη θέση η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Με βάση αυτή την φιλοσοφία, αντί να ασχοληθεί με την εφαρμογή μιας εθνικής αγροβιομηχανικής πολιτικής αξιοποίησης των αγροτικών προϊόντων μας, ξεπούλησαν, στα πλαίσια των μυστικών διαπραγματεύσεων της Transatlantic Trade Investment Partnership, πρώτα στον Καναδά με την συμφωνία CETA την προστατευόμενη ονομασία ελιά Καλαμάτα και Φέτα, και τώρα ετοιμάζουν να κάνουν το ίδιο με τις ΗΠΑ.
Για να ετοιμάσουν το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση η ΠΕΜΕΤΕ με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό της ΝΔ κ. Σαλμά εξαπέλυσε μια επίθεση με στόχο να άρει την προστασία της ονομασίας ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και να επιτραπεί παγκοσμίως η ελεύθερη χρήση της. Και ζητά να κάνει το ίδιο με την άλλη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, τις Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής. Ανοίγοντας έτσι τις εισαγωγές των ελιών Καλαμών από τις άλλες χώρες με την ονομασία Ελιές Καλαμάτας.
Πρόκειται για μια μετωπιαία επίθεση ενάντια στα συστήματα ποιότητας ΠΟΠ-ΠΓΕ, που σωστά η Ε.Ε. προστατεύει και στηρίζει, ταυτιζόμενη με τις θέσεις που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων της Transatlantic Trade Investment
Partnership.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την γνήσια εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής γύρω από τα προϊόντα ΠΟΠ και ζητά να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις της Transatlantic Trade Investment Partnership."
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19.01.15

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΜΕΤΕ -Σκόπιμη η σύγχυση ποικιλίας Καλαμών - ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας

"Είναι γνωστό ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις και οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν τα στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από ένα δεδομένο εδαφικό χώρο. Με αυτές πιστοποιείται ο δεσμός μεταξύ μιας δεδομένης ποιότητας φήμης ή χαρακτηριστικού του προϊόντος και της γεωγραφικής προέλευσής του.
Δεν κατοχυρώνονται δηλαδή ποικιλίες αλλά τοπωνύμια.
Βέβαια η χώρα μας έχασε την ευκαιρία προ 30ετίας (1985) για να προστατεύσει ή κατοχυρώσει υπέρ της, τις παγκοσμίου φήμης ποικιλίες όπως είναι η ελιά «Κορωνέικη» και η «Καλαμών». Τότε δηλαδή που η χώρα μας προσάρμοσε το νομικό της καθεστώς για το πολλαπλασιαστικό της υλικό με αυτό τους U.P.O.V., Διεθνούς Οργανισμούς για την προστασία των Φυτικών Ποικιλιών.
Μπορούσε έτσι να γίνει μέλος της και να προχωρήσει στη διεθνή κατοχύρωση σημαντικών εθνικών ποικιλιών.
Εάν οι παραπάνω ποικιλίες είχαν προστατευθεί, η επέκτασή τους στο εξωτερικό θα ήταν ελεγχόμενη με σημαντικές εισπράξεις για τη χρήση τους. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έγινε και η σύγχυση σκόπιμα ή όχι που δημιουργείται μεταξύ της ποικιλίας Καλαμών και της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας είναι μεγάλη και τα συμφέροντα τεράστια. Ετσι διάφοροι επιτήδειοι όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό παραβιάζουν τον Κοινοτικό Κανονισμό βαφτίζοντας ελιές από την Χιλή, το Περού, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Τουρκία ως ελιές Καλαμάτας για να αποσπάσουν τις υψηλές τιμές που δικαιολογεί η άριστη φήμη του προϊόντος. Ετσι ο ανταγωνισμός καθίσταται αθέμιτος, το προϊόν δυσφημίζεται, το εισόδημα του παραγωγού συρρικνώνεται και ο καταναλωτής παραπλανάται βάζοντας στο τραπέζι του αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα.
Επειδή η ΠΕΜΕΤΕ ανέφερε πρόσφατα ότι πρέπει να ισχύει ότι και στις πράσινες ελιές Χαλκιδικής, οφείλω να διευκρινίσω:
1ον Κατ' αρχήν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ενισταμένων για την απόκτηση προστασίας ονομασίας προέλευσης της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής συμφωνήθηκε ότι η κατοχύρωση της ονομασίας "Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής" δεν θα πρέπει να αποτρέπει την εμπορική διάθεση του προϊόντος, στην επισήμανση των οποίων περιλαμβάνεται ο όρος "ποικιλία Χαλκιδικής", υπό τον όρο ότι συνοδεύεταιαπό την ένδειξη του τόπου προέλευσης, όταν αυτός δεν είναι η Χαλκιδική."
2ον Οτι στην προκειμένη περίπτωση η ονομασία της ποικιλίας και της κατοχυρωμένης ως Π.Ο.Π. ταυτίζονται με τη λέξη Χαλκιδική, ενώ στην περίπτωση της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών η ονομασία έχει κατοχυρωθεί ως ελιά Π.Ο.Π. Καλαμάτας και η ποικιλία ονομάζεται
Καλαμών και όχι Καλαμάτας, όπως σκόπιμα θέλουν κάποιοι να αναφέρουν.
Θεωρώ ότι η σύγχυση είναι σκόπιμη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση δεδομένου ότι ούτε η χώρα μας ούτε η Ε.Ε. έχουν επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου ή προστασίας των Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε. προϊόντων. Υπενθυμίζω ότι η ΠΕΜΕΤΕ υποστήριξε στο παρελθόν κατάργηση της Π.Ο.Π. Ελιάς Καλαμάτας ή ως εναλλακτική λύση την καθιέρωση πανελληνίως ΠΟΠ Καλαμάτας. Μάλιστα το 2008 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός, με παρέμβασή της ΠΕΜΕΤΕ, είχε αναθέσει το θέμα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το οποίο απάντησε κατόπιν επιστημονικής τεκμηρίωσης και σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, ότι δεν μπορεί να γίνει επέκταση της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη η χώρα.

Με τιμή,
Παναγιώτης Αλευράς

Γεωπόνος, Περιφερειακός Σύμβουλος,
πρ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 20.01.15

Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο  κατέθεσε κ. ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ  για ΠΟΠ ελιών και λαδιού

"Στις εν εξελίξει διαπραγματεσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ΗΠΑ για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική
Σχέση θα πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ -μεταξύ των οποίων το ελαιόλαδο και οι ελιές.
Αυτό ζητεί με ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την προστασία ευαίσθητων αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα τυροκομικά προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης), κατά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP).
Επιπλέον, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζητεί «την ενίσχυση της διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις, μέσω της δημοσίευσης σχετικών εγγράφων και πρακτικών των συνεδριάσεων, ώστε να εξασφαλιστούν τα υφιστάμενα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων των καταναλωτών και εργαζομένων».
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 10.02.15

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.