Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα: Το ΥπΑΑΤ δεν λύνει το πρόβλημα, στα δικαστήρια θα καταφύγουν οι Μεσσήνιοι, τους


Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα: Το ΥπΑΑΤ δεν λύνει το πρόβλημα, στα δικαστήρια θα καταφύγουν οι Μεσσήνιοι, τους οποίους στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

www.agrotypos.gr  15/6/2017

Το ΥπΑΑΤ έγραψε στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών και ταυτόχρονα στον ευρωπαϊκό κατάλογο FOREMATIS, του όρου «Καλαμάτα» ως συνωνύμου της ποικιλίας Καλαμών, με το πρόσχημα ότι το είχαν κάνει και η Κύπρος και η Ιταλία. Όμως στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφαση αυτή με νέα Υπουργική απόφαση, η οποία όμως ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού ο υπουργός κ. Αποστόλου δεν ζήτησε τη διαγραφή του συνωνύμου από τον εν λόγω ευρωπαϊκό κατάλογο. Αυτά αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλία Στρατηγάκου. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο κ. Αθανάσιος Μαυρούλης, πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η Κύπρος σεβάστηκε τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και προχώρησε στην διαγραφή του όρου «Καλαμάτα» μετά από την επιστολή που απέστειλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η απόφαση της Κύπρου δίνει δίκαιο στους Μεσσήνιους ότι η χρήση της ονομασίας παραπλανά τον καταναλωτή».
«Αφήνοντας τον όρο Καλαμάτα στον ευρωπαϊκό κατάλογο ουσιαστικά το ΥπΑΑΤ γνωρίζει ότι ο όρος αυτός αν χρησιμοποιηθεί από παραγωγούς συμβατικού προϊόντος παραπλανάει τον καταναλωτή και εκμεταλλεύεται την φήμη του προϊόντος ΠΟΠ, αλλά νίπτει τας χείρας του και περνάει την καυτή πατάτα στα χέρια των Μεσσηνιακών φορέων, υποχρεώνοντας τους να καταφύγουν στα δικαστήρια εναντίον όσων εταιρειών χρησιμοποιούν την ονομασία Καλαμάτα. Δηλαδή αντί οι πολιτικοί να λύνουν τα προβλήματα δημιουργούν νέα, τα αφήνουν κρεμαστάρια και αναθέτουν στην δικαιοσύνη να τα λύσει», επισημαίνει.
Και προσθέτει: «Η καταγραφή μιας ονομασίας σε ένα κατάλογο ποικιλιών σύμφωνα με τον Κανονισμό 637/2009 δεν μπορεί να καταχωρηθεί αν η χρήση της μπορεί να εκμεταλλευτεί την φήμη ενός προστατευόμενου προϊόντος ΠΟΠ. Κανείς δεν εμποδίζει την χρήση «Αητονυχολιά» ή «Τσιγκέλι» που προϋπήρχαν στον κατάλογο. Δεν το κάνουν γιατί θέλουν να εκμεταλλευτούν την ονομασία της ΠΟΠ. Και είναι αμφίβολο αν δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα και η χρήση των Καλαμών ή Καλαματιανή. Καιρός να σοβαρευτούμε!».

Δηλώσεις Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλία Στρατηγάκου

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ΠΟΠ ελιά Κλαμάτας ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλίας Στρατηγάκος δήλωσε τα εξής:

«Ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει να παίζει με την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» πρώτα εγγράφοντας, με Υπουργική απόφαση, στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών και ταυτόχρονα στον ευρωπαϊκό κατάλογο FOREMATIS, του όρου Καλαμάτα ως συνωνύμου της ποικιλίας Καλαμών - με το πρόσχημα ότι το είχαν κάνει και η Κύπρος (το 2012) και η Ιταλία (στα τέλη του 2016) - και αμέσως  ύστερα ανακαλώντας την απόφαση αυτή με νέα Υπουργική απόφαση (Αριθμ. 3401/144590, ΦΕΚ 4460).

Νέα απόφαση η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε, γιατί ο υπουργός κ. Αποστόλου μάλλον δεν ζήτησε ακόμη την διαγραφή του συνωνύμου από τον εν λόγω ευρωπαϊκό κατάλογο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είχε έγκαιρα ανακοινώσει, με στόχο την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών (μοναδική της  προτεραιότητα) απηύθυνε έκκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία ζητούσε  να προσαρμόσει τον εθνικό της κατάλογο ποικιλιών στο πνεύμα των κανονισμών της ΕΕ αριθ.637/2009 και αριθ.1151/2012, προς αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή από κάθε παράτυπη εκμετάλλευση της ονομασίας της ΠΟΠ «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, προς την οποία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, αποδέχτηκε την έκκλησή μας και έλαβε αμέσως τα κατάλληλα μέτρα. Από τις 11 Μαΐου διαγράφτηκε από τον ευρωπαϊκό  κατάλογο ο όρος Καλαμάτα ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο όρος αυτός παραμένει ακόμη στο ελληνικό τμήμα του FOREMATIS που κατά την τελευταία Υπουργική απόφαση  έπρεπε να είχε ήδη διαγραφεί, ενώ η Κυπριακή απόφαση επιβεβαιώνει το αβάσιμο των προσχημάτων του Υπουργείου και την ορθότητα της ερμηνείας μας των ευρωπαϊκών κανονισμών την οποία είχαμε ήδη επισημάνει.

Η διατήρηση αυτής της κατάστασης δεν λύνει το χρόνιο πρόβλημα της κατάχρησης  της ονομασίας ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», προσφέρει την δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία «Καλαμών» να εκμεταλλεύονται την εμπορική ισχύ της ονομασίας «Καλαμάτα», αποσκοπεί στην διατήρηση του αποτυχημένου ισχύοντος καθεστώτος διακίνησης των προϊόντων της ποικιλίας Καλαμών και της σύγχυσης στην εθνική και στις διεθνείς αγορές.

Πάγια θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί η αναζήτηση  λύσης μέσω της αξιοποίησης της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» με την μόνη εφικτή τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ συμπεριλαμβανόμενης της επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής στη Λακωνία και τους άλλους όμορους νομούς με ισχυρά τεκμηριωμένο δεσμό κατά τους κανονισμούς».

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.