Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC) επέλεξε το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου για πρεσβευτή της χώρας μας, προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου. Κι όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των δράσεων προχθές, τα κατάφερε μια χαρά, αφού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων ειδικών και μη του χώρου.
Μάλιστα, το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, μαζί φυσικά με το επιστημονικό δυναμικό του ιδρύματος, προεξάρχοντος του προέδρου Δημήτρη Βελισσαρίου.
Στο πλαίσιο του εορτασμού παρέστη και η Ομάδα Γευσιγνωσίας της Γερμανίας, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και πραγματοποιεί τους επίσημους ελέγχους γευσιγνωσίας για εισαγωγικές εταιρείες και ενώσεις καταναλωτών στη Γερμανία, καθώς και η υπεύθυνη των οργανοληπτικών δοκιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αλίκη Γαλή, και μέλη της ομάδας της.
Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής οι τρεις ομάδες γευσιγνωσίας δοκίμασαν ελληνικά και εισαγόμενα στη Γερμανία ελαιόλαδα και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, ενώ ακολούθησε η ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου και έγιναν παρουσιάσεις σε θέματα αιχμής για την ποιότητά του.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι:
• Βασίλης Δημόπουλος, διευθυντής και επικεφαλής Ομάδας Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας – ΤΕΙ Πελοποννήσου: «Η ωριμότητα του ελαιόκαρπου στη γευσιγνωστική ποιότητα του ελαιόλαδου»
• Dieter Oberg, αναπληρωτής επικεφαλής Ομάδας, Deutsches Olivenοl Panel: «Οι έννοιες της αρμονίας και της ισορροπίας στη γευσιγνωστική ανάλυση του ελαιολάδου»
•Αλίκη Γαλή, υπεύθυνη Οργανοληπτικών Δοκιμών, Τμήμα Χημικών Εργαστηρίων, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας: «Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κυριότερων ελληνικών ελαιολάδων»
•Γεώργιος Κωστελένος, γεωπόνος: «Οι ποικιλίες της ελιάς στο παγκόσμιο ελαιοπαραγωγικό χάρτη»
• Ελευθέριος Αρβανιτόπουλος, διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας LIDL Hellas: «Τα κρίσιμα σημεία στην ποιότητα του ελαιολάδου στα δίκτυα διανομής».
Από τις σημαντικές ομιλίες και απόψεις που κατατέθηκαν μεταφέρουμε τα βασικά συμπεράσματα του διευθυντή και επικεφαλής της Ομάδας Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, Βασίλη Δημόπουλου:

Η χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία


Με τη μελέτη αυτή προσδιορίσθηκαν και χαρτογραφήθηκαν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά και η σύνθεση του φρουτώδους αρώματος της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία και συσχετίσθηκαν με το στάδιο ωρίμανσης του ελαιόκαρπου, το χρόνο συγκομιδής, αλλά και το διαφορετικό μικροκλίμα περιοχών της Μεσσηνίας.  Ταυτόχρονα μελετήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν τα χημικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου με έμφαση στις φαινόλες oleocanthal και oleacein.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε:
•Η ωρίμανση του ελαιόκαρπου εξελίσσεται διαφορετικά στις διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, αρχίζοντας από νοτιοανατολικά και τις παραλιακές περιοχές και προχωρά προς την ενδοχώρα
•Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας είναι μέσου φρουτώδους αρώματος (4,0+/-0,6), ήπιο προς μέσο ως προς την πικρή γεύση (2,7+/- 0,9) και μέσο ως προς την πικάντικη αίσθηση (3,6+/-0,8).
•Μεταξύ των εντάσεων του φρουτώδους, του πικρού και του πικάντικου υπάρχουν ισχυρές θετικές συσχετίσεις, που σημαίνει ότι αυτά τα τρία χαρακτηριστικά βρίσκονται σε μια σταθερή μεταξύ τους αναλογία
•Παρατηρήθηκε διαφοροποίηση των εντάσεων του φρουτώδους, του πικρού και του πικάντικου στις διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας
•Οι εντάσεις του φρουτώδους, του πικρού και του πικάντικου έδειξαν να μη μεταβάλλονται με το στάδιο ωρίμανσης του ελαιόκαρπου και το χρόνο συγκομιδής
•Στην αρωματική σύνθεση του φρουτώδους κυριαρχούν τα πράσινα αρώματα (φρεσκοκομμένο χορτάρι, βότανα, μπανάνα, τομάτα, αγκινάρα, πράσινο μήλο) έναντι των ώριμων (κόκκινο μήλο, βούτυρο, τροπικά φρούτα, ξηροί καρποί, λουλούδια)
•Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν στην αρωματική σύνθεση του φρουτώδους στις διαφορετικές περιοχές της Μεσσηνίας
•Οι συγκεντρώσεις των φαινολών oleocanthal (126+/-39 mg Kg-1) και oleacein (90+/-58 mg Kg-1) κυμάνθηκαν σε μεσαία επίπεδα
•Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων των φαινολών και του σταδίου ωρίμανσης του ελαιόκαρπου και του χρόνου συγκομιδής
•Διαπιστώθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης των φαινολών και της πικρής γεύσης και πικάντικης αίσθησης όχι όμως και με το φρουτώδες άρωμα  του ελαιολάδου
•Αντίθετα η ένταση της πικρής γεύσης έδειξε ισχυρή συσχέτιση με τη συγκέντρωση των total phenols (r = 0,71), λιγότερο ισχυρή με αυτή της oleacein (r = 0,63). όχι όμως και με τη συγκέντρωση της oleocanthal.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της κορωνέικης ποικιλίας επιδεικνύουν ιδιαίτερη σταθερότητα όταν εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες της ορθής καλλιεργητικής πρακτικής.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Από το Θάρρος 27.11.2016

Copyright (C) 2009 @elies-ladikalamatiano.gr All rights reserved. Σχεδιασμός Ιστοσελίδας:Webico Creative Studios.